perjantai 15. toukokuuta 2015

Terveellistä herkuttelua suklaan voimalla

Rakastan tehdä kaikkea terveellistä ja herkullista. Herkkuihini lukeutuu toki parsakaalikin, mutta parin viimeisen vuoden sisällä mukaan kuvioihin ovat tulleet raakasuklaakakut. Hiukan tätä kai alkaisi kutsua jo hurahtamiseksi, mutta mitä siitä sitten, tämä on terveellistä sellaista. Kun tein tätä raakasuklaamansikkakakkua ensimmäisen kerran  niin eihän sen ulkonäkö ihan kahvilan kakkuja vastannut, mutta yritys oli kova. Tässä alapuolella on kuva ensimmäisestä julkiseen levitykseen päässeestä kakusta ja hyvin sekin makunystyröitä hiveli vaikkei vielä niin silkkiseltä näyttänytkään.

Raakasuklaamansikkakakkua ilman koristeita.
Raakasuklaasta ja sen variaatioista on tullut minulle juhlapäivien vakio leipomuksia. Reseptin tähän mansikkaiseen versioon löysin alunperin jostain lehdestä ja olen sitä sitten mukaillut itselleni sopivan makuiseksi. Tähän käyvät täytteeksi itse poimitut mansikat suoraan pakkasesta, joten tätä voi tehdä talvellakin omista antimista ja yleensä näitä muitakin terveellisiä aineksia löytyy kaapin perukoilta. Mehevä kakku saa päällensä välillä tuoreita koristeita ja maistuukin lähipiirini herkkuhetkiin hyvinkin useasti.

Miksi suklaata? Suklaa kohottaa mielialaa, siitä saa hyvää rasvaa, kaakaon rasvaa voi verrata jopa oliiviöljyyn ja on hyväksi verenkierrolle ja sydämelle. Kaakaopavuissa on paljon B1, B2 ja D-vitamiinia sekä tärkeitä mineraaleja kuten magnesiumia ja rautaa. Suklaa on myös hyvä vaihtoehto kofeiinille, joka tuo virkeyttä. Suklaa on myös ympäristöystävällistä, koska kaakaopapu kasvaa sademetsissä, joten sen kasvatus auttaa elvyttämään sademetsiä. Tarkista, että kaakaosi on tuotettu mahdollisimman luonnonmukaisten periaatteiden mukaisesti.

Suklaa on taivaallista... Tarvitseeko tähän enää muuta lisätä.

Ihana päivä-kakkulapion löysin Luonnonkaunis-messuilta viime vuonna, vanhasta lusikasta taivutettu kakkulapio sulatti sydämeni.






 Mansikka-suklaakakku ála EKOMAMA (16-20 annosta)

KAKKUPOHJA                                             
2dl manteleita
2dl saksanpähkinöitä
2dl kookoshiutaleita
3dl paloiteltuja pehmeitä taateleita
½dl raakakaakaojauhetta
½dl palmusokeria
ripaus suolaa 
(saksanpähkinät voi jättää kokonaan poiskin)

MANSIKKATÄYTE 
3dl (pakaste)mansikoita
1 banaani
3dl cashewpähkinöitä
(1½dl vettä)
¾ dl kaakaovoita
½dl palmusokeria tai 2rkl hunajaa
1½dl vettä
1rkl agar agaria

SUKLAATÄYTE
½dl kaakaomassaa                       
2dl vettä
4dl cashewpähkinöitä                 
2½dl palmusokeria tai 1½dlhunajaa
2dl paloiteltuja pehmeitä taateleita
1dl raakakaakaojauhetta
1 ½dl vettä
1rkl agar agaria   
(kerran oli kaakaomassa loppunut kaapista eikä kauppaan päässyt, maistuvaa tuli siltikin, kun laitoin tilalle kaakaovoita ja katsoin koostumuksen sopivaksi)                                                               

LISÄKSI                                                                                          
1rkl raakakaakaojauhetta
(½dl gojimarjoja)
(½dl kaakaoribsejä)
tai tuoreita marjoja

TYÖVAIHEET  
                 
1.    Tee kakkupohja ja täytteet tehokkaalla tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Tehosekoittimella täytteistä tulee samettisemmat.
2.    Tee kakkupohja sekoittamalla kaikki ainekset koneella tasaiseksi massaksi. Kääntele taikinaa tarvittaessa lusikalla. Taputtele taikina irtopohjavuokaan (n. 23cm halkaisijaltaan) ja laita jääkaappiin odottamaan.
3.    Tee mansikkatäyte. Pyyhi koneen kulho puhtaaksi. Sulata mansikat kohmeisiksi. Soseuta mansikoita, banaania ja cashewpähkinöitä n. 5minuuttia, kunnes ovat tasaista, kuohkeaa massaa. Lisää tarvittaessa vettä. Mitä pidempään annat koneen käydä sitä ”kermaisempaa” massasta tulee.
4.    Sulata kaakaovoi ja lisää se mansikkamassaan. Lisää sokeri tai hunaja ja sekoita tasaiseksi.
5.    Kiehauta vesi kattilassa. Lisää agar agar ja kiehauta 5-8 minuuttia tai niin että hiutaleet liukenevat. Sekoita heti mansikkatäytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 1 tunniksi.
6.    Tee suklaatäyte. Puhdista koneen kulho. Sulata kaakaomassa. Soseuta kaakaomassa, vesi, cashewpähkinät, sokeri tai hunaja, taatelit ja kaakaojauhe samettiseksi.
7.    Kiehauta vesi kattilassa. Lisää agar agar ja keitä 5-8 minuuttia tai niin että hiutaleet liukenevat. Sekoita heti suklaatäytteen joukkoon. Kaada täyte jähmettyneen mansikkakerroksen päälle ja laita jääkaappiin vähintään 3tunniksi, mieluiten yön yli.
8.    Irrota kakku vuoasta tarjoiluvadille ja koristele kaakaolla ja halutessasi gojimarjoilla ja kaakaonibseillä. Kakku säilyy hyvänä 3-5 päivää.
Olen tehnyt kakkua erilaisista pähkinöistä. Suosittelen liottamaan cashewpähkinät yön yli ennen kakun tekoa näin saat samettisemman lopputuloksen. Sopii vegaaneille kun hyydykkeenä on agar agar.

Ja eikun herkuttelemaan…

lauantai 2. toukokuuta 2015

Kevään ja kesän juhlat

Juhlavieras häihin.
Rakastan tehdä kampauksia ja meikkejä, niissä viehättää niiden monipuolisuus ja herkkyys. Asiakkaan tunteen aistii ja saa kuulua osana suureen juhlaan. Milloin lakkiaiset, häät tai syntymäpäivät tuovat sen raikkauden ja saan olla mukana luomassa jotain kaunista ja ikuista.


Morsian kiharoilla, jotka kestivät aamuyöhön saakka.

Tämä ihana kampaus pääsi vanhojen tansseihin.
Omista hiuksista tehty kiharapilvi.


Meikki aidoissa väreissään.
Ylioppilaskampaus.

Jos haluat varata itsellesi kampaus- tai meikkausajan, niin soita tai tekstaa rohkeasti numeroon 0400 931385, Noora Tammi, parturi-kampaaja-ekokampaaja-meikkaaja Turusta. Toimin Ekomaman tiloissa Koulukatu 3, Turku.